Silver service что это

Обновлено: 17.05.2024

Общий принцип, который должен выдерживаться при выборе вида сервиса, следующий: «Чем дороже, тем больше сервиса». В мире различают следующие основные виды ресторанного сервиса.

1) Buffet (шведский стол) – клиент сам себе кладет пищу на тарелку. При этом возможны варианты: еда расположена на больших подносах или в подогреваемых поддонах; повар отрезает клиенту кусок мяса; клиенты стоят в очереди к прилавку, за которым стоит повар, и т. д.

2) Plate service (этот вид также называют американским) – официанты подают блюда клиентам на тарелках, т. е. слева от клиента, пустые тарелки убирают справа от клиента.

3) Family service (семейный) – еда стоит на столе (в центре) и каждый клиент сам ее кладет себе на тарелку; иногда на столе стоят только гарниры, а мясо (рыба) подается на тарелках официантами. Этот тип сервиса также называют английским.

4) Silver service. Пища подается к столу официантами на больших блюдах, и официант кладет порцию на тарелку гостя с этого блюда, т. е. слева от гостя, тарелки расставляют справа от гостя. Кстати, этот тип ресторанного сервиса в США и Германии называют русским, хотя во Франции его считают французским.

5) Gueridon service – высший вид ресторанного сервиса, когда блюдо готовится официантом на тележке около столика гостей. Правда, обычно это только заключительное обжаривание в пламени спирта. Официант должен уметь объяснить, что он делает, если клиент заинтересуется. Во Франции этот вид сервиса называют русским.

Разные виды сервиса предполагают и разное количество официантов (10 гостей на одного официанта при Silver service и до гостей на официанта при Plate service) и даже разное пространство за столом, от-водимое одному посетителю, – 75 см при Silver service и 60 см при Plate service.

Естественно, что все виды сервиса предполагают наличие дополни-тельных услуг: гардероб, туалет, телефон, камера хранения. Плата за сервис может быть включена в стоимость блюда, показана отдельно или оставлена на усмотрение клиента.

Специфика обслуживания клиентов, требующих особого отношения

(VIP клиентов, детей, инвалидов).

Особого отношения требуют следующие категории клиентов, специфика обслуживания которых очевидна:

1) дети (меньший размер порций, высокий стул, особый стиль общения со стороны официанта, комплименты официанта детям улучшают настроение родителей);

2) бизнесмены (наличие отдельного помещения для ведения деловых переговоров);

3) иностранцы (знание языка официантами или хотя бы наличие разговорника);

4) инвалиды в коляске.

Государственные органы, действующие в сфере туризма в РФ.

В России управление туристской деятельностью осуществляет Федеральное агентство по туризму. Оказывают влияние на состояние туризма: Министерство иностранных дел РФ, Министерство внутренних дел РФ, Федеральная миграционная служба, Федеральная служба безопасности и Федеральная таможенная служба.

В соответствии с Указом Президента РФ от 12 мая 2008 г. № 724 «О Федеральном агентстве по туризму и Федеральном агентстве по физической культуре и спорту» образовано Федеральное агентство по туризму. Оно является федеральным органом исполнительной власти, осуществляющим функции по оказанию государственных услуг, управлению государственным имуществом, а также правоприменительные функции в сфере туризма.

Руководство деятельностью Ростуризма осуществляет Министерство спорта, туризма и молодежной политики РФ.

Some Ground Rules Of Silver Service

  1. Never leave an empty space before a guest.
  2. Blend into the background. Excellent service is quiet, effortless and unobtrusive.
  3. The ratio of servers to guests depends on a) the number of courses and b) special prep required.
  4. Do not touch the plates!
  5. Single direction service.
  6. Atmosphere is important.
  7. Temperature of the plates are either cooled or heated due the type of food being served and in guidelines with the Chef’s requirements.
  8. Plates are served and cleared from the left side.
  9. Water and wine glasses remain on the table throughout the entire meal. As guests will have their own preferences on wines/beverages drunk. Only the sherry glass is removed.

What is Silver Service?

Silver Service is the all-encompassing word for all types of (mostly) food and beverage service. Being it formal or informal. From pouring a cup of tea to synchronised service on a yacht through to cutting a cigar. It is a skill that requires education in the fundamental theory supported by hands-on practice.

You can find Silver Service practised by staff in private homes, hotels, restaurants, chalets and yachts.

Silver service has been around for hundreds of years. Starting with the origin of silver cutlery and tableware. But unless you’ve eaten at high-end restaurants/hotels or worked in wealthy homes, you may not have experienced silver service dining.

Historically upper-class British people have admired and respected the service referred to as Silver Service. This has become the ‘bar’ set for dining across the globe. It originates from the 17th and 18th century. On Sundays the normal wait staff in a private home would be given the day off. So the Butler (head of the house and staff) would be asked to step in to serve the food to the family. The Butler would walk around the table, serving the family or guests from his platter directly onto their plates.

Silver Service Etiquette Tips for Service

Вид сервиса

Общий принцип, который должен выдерживаться при выборе вида сервиса, следующий: «чем дороже, тем больше сервиса». В мире различают следующие основные виды ресторанного сервиса.

Buffet (шведский стол) - клиент сам себе кладет пищу на тарелку.

При этом возможны варианты: еда расположена на больших подносах или в подогреваемых поддонах; повар отрезает клиенту кусок мяса; клиенты стоят в очереди к прилавку, за которым стоит повар, и т.д.

Plate service (этот вид также называют американским) — официанты подают блюда клиентам на тарелках, т.е. слева от клиента, пустые тарелки убирают справа от клиента.

Family service (семейный) - еда стоит на столе (в центре) и каждый клиент сам ее кладет себе на тарелку; иногда на столе стоят только гарниры, а мясо (рыба) подается на тарелках официантами. Этот тип сервиса также называют английским.

Silver service. Пища подается к столу официантами на больших блюдах, и официант кладет порцию на тарелку гостя с этого блюда, т.е. слева от гостя, тарелки расставляют справа от гостя. Кстати, этот тип ресторанного сервиса в США и Германии называют русским, хотя во Франции его считают французским.

• Gueridon service — высший вид ресторанного сервиса, когда блюдо готовится официантом на тележке около столика гостей. Правда, обычно это только заключительное обжаривание в пламени спирта. Официант должен уметь объяснить, что он делает, если клиент заинтересуется. Во Франции этот вид сервиса называют русским.

Разные виды сервиса предполагают и разное количество официантов (10 гостей на одного официанта при Silver service и до 18 гостей на официанта при Plate service) и даже разное пространство за столом, отводимое одному посетителю, - 75 см при Silver service и 60 см при Plate service.

Естественно, что все виды сервиса предполагают наличие таких дополнительных услуг, как гардероб, туалет, телефон, камера хранения. Плата за сервис может быть воючена в стоимость блюда, показана отдельно, или оставлена на усмотрение клиента.

How To Become Qualified In Silver Service

Silver Service is a complex and varied matter and to gain a full understanding of all its different facets, undertaking training or qualification is vital. At Polo & Tweed we are proud to offer Silver Service courses of the highest standard, either on a one-to-one, tailor-made basis or in small groups.

If you’d like to know more about our open courses or our private courses, then please do have a look here, or drop us a line, tell us what your needs are and we will be delighted to advise you onto your steps to becoming an advanced practitioner of Silver Service!

Silver Service Etiquette: Pudding and Clearing

The Basics of Silver Service Etiquette

Silver service tends to be easier for a right-handed waiter. You stand behind the guest to their left side. Holding and supporting the silverware with your left hand and serving the food with your right hand. This technique requires a great deal of practice and dexterity. You should practice whenever you can to keep these skills refreshed. Especially if you are not actively serving as part of your daily duties.

What is Silver Service? A Brief Guide To Silver Service

There are many different facets to Silver Service that can be discussed elaborately, or taught in training. However, with the below we hope to give you a brief overview of the art that is Silver Service!

History of Silver Service Etiquette

Silver service has been around for hundreds of years. But unless you’ve eaten at high-end restaurants, stayed in the best hotels or worked in wealthy homes. You may not have experienced silver service dining. Historically, upper-class British people have admired and respected silver service. And this has become the bar set for dining across the globe.

35 comments

Wonderful guide. Useful for many of the 5 star hotels F and B department, fine dining restaurants across the world and catering college students.

LucyChallenger says:

actually the info is of great value

LucyChallenger says:

Thank you for the guide and help to gain knowledge for service types!

Thank you for the basics of Silver Service Etiquette and guidelines

Thank you for giving helpful guidelines of Silver Service etiquette.

Hi, please could you explain this a little further as it does not seem to make sense to me:

Plates are served and cleared from the left side. This makes the guests feel less enclosed. Use your right hand to clear a used plate, and the left hand to slide in a fresh plate. The only exception to this is if there is an object on the right side, such as a sherry glass. In this case do not lean across the guest, and simply remove plates from the right side.

If you are clearing from the left, why would a sherry glass on the right hand side effect you clearing?

LucyChallenger says:

Ah thank you Lucy, that makes more sense, greatly appreciated.
Have a fantastic new year

Thanks a lot, I am impressed with your guides and at least I have got what I needed.

How To? A Brief Overview Of Silver Service

The Rules of Silver Service Etiquette

Silver Service

To comply with silver service guidelines a server must adhere to the correct etiquette. There are clear silver service etiquette guidelines procedures for every sub category of the art. This guide aims to teach you the basics of silver service etiquette.

Different Types Of Silver Service

There are many different types of Silver Service. And if you are in the hospitality industry it is vital to not only know the difference, but to be able to provide them flawlessly.

Who Could And Should Practice Silver Service

Yacht Crew
Whilst working onboard yachts, you will be expected to know all forms of service. Each service will be called upon depending on the nature of the yacht, the guests and host taste. And whether the setting is informal or formal.
Butlers
As a butler, it is vital to have knowledge of, and experience in Silver Service to the highest standard. Because if your knowledge of the subject is slightly rusty, we highly recommend enrolling in a Silver Service course. It is vital to stay up to date with your qualifications and practice. And joining a Silver Service course will do just that.
Nanny
As a nanny, you might have never thought of the option, or relevance of doing a Silver Service qualification . And although your main focus and priority will always be on the children. It does come back to these new multi-tasked roles that have become increasingly popular.

Silver Service Etiquette: Service, Courses and Drinks

Читайте также: